کوه «رضاشاه» نماد تنفر قوم بلوچ از خاندان پهلوی/ چرا دل بلوچستان هیچگاه با پهلوی صاف نخواهد شد

در بلوچستان کوهی خودنمایی می‌کند که شبیه به چهره مردی عصبانی است، مردمان بلوچستان نام این کوه را «رضاشاه» نامگذاری کرده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری سکایی نیوز– در بلوچستان و در شهرستان تفتان کوهی در کنار جاده اصلی خودنمایی می‌کند که شبیه به چهره مردی عصبانی است، مردمان بلوچستان نام این کوه را «رضاشاه» نامگذاری کرده‌اند و آن را نماد ظلم تاریخی دوران شاهان پهلوی به خود می‌دانند.

در دوران شاهان پهلوی، حاکمیت ظلم‌های زیادی را به این منطقه از کشور و مردم آن روا داشت که باعث شده است تا مردم آن نفرتی تاریخی را نسبت به این سلسله خائن در دل خود نگاه دارند.

در دوره پهلوی اول، رضاشاه برای اینکه حاکمیتش را بر سیستان و بلوچستان تثبیت کند، بدون هیچ اقدام زمینه‌ای، دست به انجام کارهای تحکمی زد و در این مسیر متوسل به خشونت هم شد.

رضاخان ابتدا حاکمیت فردی به‌نام دوست‌محمدخان بلوچ را پذیرفت، اما سپس با اعزام نیروهای نظامی به مقابله با وی پرداخت و نهادهای حاکمیتی و دولتی را حاکم کرد. آن نهادها به اجرای قوانینی پرداختند که مردم بلوچ نسبت به آن اقدام‌ها واکنش نشان دادند و حتی برخی مجبور به مهاجرت شدند.

پهلوی به‌جای اینکه مردم را قانع و ترغیب به پذیرش قوانین کند، دست به سلاح برد و تلاش کرد با اسلحه قوانینش را تحمیل کند، در گزارش‌های متعدد نشان می‌دهد نیروهای نظامی با خشونت با مردم رفتار کردند و این برخوردهای خشن یکی از عوامل مخالفت مردم بلوچستان با سجل احوال بود.

همچنین علی‌رغم اینکه برخی افراد همچون تیمسار جهانبانی و جانشینش سرتیپ محمدخان نخجوان تلاش داشتند رابطه دوستانه‌ای با مردم بلوچستان برقرار کنند، اما در سال ۱۳۱۲ سرتیپ البرز که سابقه اعدام چهل نفر از اقوام لر را داشت با عنوان فرمانده تیپ مکران به بلوچستان رفت. او در بلوچستان با خشونت بسیار با مردم برخورد کرد؛ به‌گونه‌ای که به «البرز قصاب» معروف شد.

او حتی در یک ماجرا در حالی که به مردم و سران بلوچی که به کوهی پناه برده بودند قول داد و سوگند خورد که کاری با آن‌ها ندارد، ۷۴ نفر از آنان را کشت. این جنایت به‌قدری برای مردم وحشتناک بود که آن منطقه را ترک کردند و به خارج از کشور رفتند.

جنایت‌های نیروهای نظامی شاه در سیستان و بلوچستان به‌حدی بود که مردم سرباز در نامه‌ای به رضاشاه و مجلس شورا ضمن تظلم‌خواهی پیشنهاد دادند که به‌دلیل ظلم و ستم نیروهای امنیه بر مردم منطقه بهتر است که «شریه» نامیده شود.

علاوه بر این‌ها کارمندان دولتی نسبت به مردم بلوچ نیز رفتارهای تحقیرآمیز و غیرهمخوان با فرهنگ‌شان داشتند، به‌طور مثال نیروهای نظامی در داخل پادگان‌های خاش و زاهدان اقدام به برگزاری جشن کشف حجاب کردند که این اقدام موجب وحشت مردم بلوچستان شد.

حکومت مستبد پهلوی در سایه اربابان آمریکایی و انگلیسی خود از هیچ ظلمی علیه مردم ایران دریغ نکرد و محرومیت در زمان حکومت پهلوی در تمامی ابعاد عمران، آبادانی و آزادی سیاسی در نقاط مختلف کشور به خصوص سیستان و بلوچستان مشهود بود اما انقلاب اسلامی استقلال، آزادی و آبادانی را برای مردم ایران و به خصوص سیستان و بلوچستان به ارمغان آورد.

یکی از دستاوردهای ۴۴ سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی برخورداری بسیاری از روستاهای استان از نعمت آب آشامیدنی سالم، برق، راه و مدرسه است به نحوی که امروز همه روستاهای بالای بیست خانوار استان از نعمت برق بهره‌مند هستند در حالی که قبل از انقلاب بسیاری از روستاها و روستائیان در محرومیت کامل از همه امکانات زندگی می‌کردند.

شاخص‌های عمران، آبادانی، پزشکی و غیره در سیستان و بلوچستان پس از انقلاب با دوران پهلوی قابل قیاس نیست، سیستان وبلوچستان در تمامی ابعاد پیشرفت‌های فوق العاده‌ای در دوران انقلاب داشته است که این از برکات و توجهات انقلاب اسلامی به مردم سیتان و بلوچستان است.

در دوران پهلوی وضعیت راه‌ها و محورهای مواصلاتی منتهی به شهرها و روستاها نه‌تنها خوب نبود؛ بلکه وضعیت فجیعی داشتند و دراین‌بین وضعیت روستاها به‌مراتب بدتر بود، بیشتر روستاها و شهرهای کشور به‌ویژه در سیستان و بلوچستان که یک از پهناورترین استان‌ها به شمار می‌رود، از نبود عدالت اقتصادی و راه‌سازی رنج می‌بردند.

قبل انقلاب فضاهای آموزش عالی سیستان و بلوچستان بسیار اندک بود اما امروز مراکز دانشگاهی در سراسر استان فعالیت دارند. امروز استان سیستان و بلوچستان در حوزه‌های مختلف علمی، عمرانی، بهداشتی و درمانی پیشرفت‌های فراوانی داشته که از هر نظر قابل قیاس با گذشته نیست.

امنیت و آرامش امروز ایران اسلامی در سایه اقتدار نیروهای مسلح و سپاه پاسداران بر هیچ کس پوشیده نیست امروز سپاه پاسداران نقش بزرگی در ایجاد امنیت، محرومیت زدایی، اشتغال زایی و اجرای پروژه‌های عظیم ملی دارد و نیروهای مسلح و مرزداران کشور با از جان گذشتگی امنیت و آرامش را به کشور هدیه داده‌اند.

ظلم و ستم‌های دوران پهلوی در بلوچستان، مانند لکه ننگ تا ابد در دل تاریخ خواهد ماند

به گفته محمد صدیق دهواری، نویسنده اهل سنت سراوان؛ ظلم و ستم‌های دوران پهلوی برای استقرار دولت مرکزی برای مردم منطقه بلوچستان مانند لکه ننگ تا ابد در دل تاریخ خواهد ماند.

وی ادامه داد: تا قبل از سال ۱۳۰۷ در منطقه بلوچستان در هر قسمت یک حکومت بوده و رضا شاه پهلوی با هدف یکپارچگی و پایان دادن به حکومت‌های محلی در گوشه وکنار، به فرماندهی سرتیپ امان الله جهان بانی قشونی را به منطقه اعزام می‌کند.

وی افزود: حمله نهایی در بهمن ماه سال ۱۳۰۷ انجام می‌شود که حکومت بارک زایی‌ها در منطقه دزک پایان و یک حکومت مرکزی و دولت نوین در منطقه حکمفرما می‌شود.

نویسنده اهل سنت شهرستان سراوان با توجه به اینکه همچنان برخی از قسمت‌های بلوچستان زیر سلطه پهلوی نمی‌روند که بخشی در کوهک وجود داشته، اضافه کرد: در کوهک خوانینی از قبیله نوشیروانی حکومت داشته‌اند و در قلعه کوهک مستقر بودند.

دهواری خاطر نشان کرد: لشکر کشی قشون پهلوی در دی ماه ۱۳۱۲ در زمان حکومت مهراب خان نوشیراونی به فرماندهی عباسعلی خان البرز انجام می‌شود که حمله قشون پهلوی شکست می‌خورد.

وی گفت: از آنجایی که قلعه از استحکام خوبی برخوردار بوده و نیروهای محلی جانانه مقاومت کردند و سرانجام پس از چند روز درگیری البرز به این نتیجه می‌رسد که از مسیر صلح وارد شود.

نویسنده شهرستان سراوان در تکمیل مطلب فوق اذعان کرد: در این خصوص سوگند نامه قرآن یاد می‌کند و توسط یکی از افراد صاحب نفوذ محلی نزد خوانین و حکمرانان کوهک برده می‌شود که حکمرانان با اعتماد به قسم قرآن از قلعه پایین می‌آیند.

دهواری یادآور شد: هنگام پایین آمدن از قلعه، البرز دستور دستگیری مهراب خان نوشیروانی را صادر می‌کند و در آنجا درگیری رخ می‌دهد که تعدادی از طرفین در این درگیری کشته می‌شوند.
وی تصریح کرد: سپس فرمان دستگیری مردان روستا توسط البرز فرمانده قشون پهلوی صادر و در مکانی که در حال حاضر پاسگاه کوهک است، نگهداری و سرانجام دستور قتل عام عمومی صادر می‌شود که سربازان قشون پهلوی مردم روستا را از بالای تپه به پایین انداخته و گروه دیگر از سربازان اقدام به تیراندازی می‌کنند.

نویسنده سراوانی اظهار کرد: گور دست جمعی این افراد در پایین تپه قرار دارد که پس از قتل عام مردم روستا با وجود یاد کردن سوگند، حکومت مرکزی پهلوی در این مکان نیز مستقر می‌شود.

امروز دشمنان به دنبال تطهیر چهره رضاخان و فراموشی ظلم‌های او هستند اما حافظه تاریخی این ملت سند بزرگی بر جنایت‌های رضاشاه و پهلوی‌ها در کشور است نگاهی گذرا بر تاریخ نشان می‌دهد که استبداد رضاخان سبب شده بود تا هنگام سقوط تنها مانده و هیچ کس به حمایتش برنخواست اما پشتوانه مردمی بزرگترین سرمایه جمهوری اسلامی است که سبب شکست توطئه‌های مختلف دشمنان تاکنون شده است.

اخیرا رضا پهلوی فرزند آخرین شاه خائن پهلوی با سخنانی پوپولیستی سعی در همراه کردن قوم بلوچ با خود کرده است اما غافل از اینکه این مردم تا ابد ظلم‌هایی که در دوران ننگین پهلوی بر آنان روا داشته شده را فراموش نخواهند کرد.

انتهای خبر/