اختصاصی سکایی نیوز//

فشار خون بالا از کودکی تا سالمندی تهدیدی جدی برای همه!/گرفتاری بیش از یک چهارم مردم سیستان و بلوچستان به فشار خون بالا/ آیا واقعاً به اندازه کافی در مورد آن آگاهیم؟

فشار خون بالا قاتل بی‌صدا و نادیده‌گرفته‌شده‌ای است که می‌تواند زندگی هر فردی را از کودکی تا سالمندی تهدید کند که این بیماری نه تنها در میان سالمندان شایع است، بلکه با شیوه‌های نادرست تغذیه، بی‌تحرکی، استرس‌های روزمره و تغذیه نامناسب در میان جوانان و حتی کودکان نیز به یک تهدید جدی تبدیل شده است.

به گزارش اختصاصی خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی سکایی نیوز –در دنیای پر از مشغله امروزی فشار خون بالا به یکی از بزرگ‌ترین مشکلات بهداشتی تبدیل شده است که نه تنها بزرگسالان، بلکه کودکان و نوجوانان را نیز درگیر کرده است. بسیاری از افراد از خطرات این بیماری بی‌اطلاع هستند و زمانی متوجه آن می‌شوند که دیگر کاری از دستشان ساخته نیست. چرا؟ چون سبک زندگی امروز، با تغذیه‌های نامناسب، استرس‌های زیاد، کم‌تحرکی و نبود ورزش، زمینه‌ساز ابتلا به فشار خون بالا در سنین پایین است. علاوه بر این بسیاری از افراد بدون علائم مشخص  در معرض این بیماری قرار دارند و همین باعث شده است که فشار خون بالا به یک «قاتل خاموش» تبدیل شود. از طرفی، در شرایطی که آموزش و آگاهی‌رسانی به مردم کمتر بوده، خطرات این بیماری بیشتر می‌شود. حالا سوال اینجاست که چگونه می‌توان از این تهدید جلوگیری کرد و راه‌حل‌های پیشگیری چیست؟

افزایش مصرف نمک، غذاهای آماده و فست‌فودها و کم‌تحرکی به طور قابل‌توجهی در بروز فشار خون بالا نقش دارند. در حالی که بسیاری از افراد به این عادات بد دچار هستند، اغلب بدون این‌که از عواقب جدی آن آگاه باشند، به زندگی خود ادامه می‌دهند. مشکلاتی مانند استرس‌های مزمن، مشکلات خواب و مصرف دخانیات نیز در رشد این بیماری تاثیرات منفی بسیاری دارند. تمام این عوامل دست به دست هم می‌دهند تا رگ‌ها و عروق ما را در برابر فشار خون بالا آسیب‌پذیرتر کنند.

 

متاسفانه فشار خون بالا در بسیاری از موارد هیچ نشانه یا علامت واضحی ندارد. این یعنی افراد ممکن است مدت‌ها از ابتلا به آن بی‌خبر باشند تا زمانی که مشکلات جدی‌تری مانند سکته مغزی یا قلبی رخ دهد. به همین دلیل است که پیشگیری و کنترل این بیماری بسیار مهم است. همچنین آگاهی از روش‌های صحیح تغذیه، ورزش و مدیریت استرس می‌تواند نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به این بیماری ایفا کند. امروزه، فشار خون بالا در بین نسل جوان هم به طور فزاینده‌ای شایع شده است؛ بنابراین این تهدید، دیگر مختص به سالمندان نیست.

در همین راستا، برای بررسی ابعاد مختلف این بیماری و راهکارهای پیشگیری از آن، با دکتر خداداد شیخ‌زاده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفتگو کرده‌ایم. ایشان در این مصاحبه به نکات مهمی در زمینه علل فشار خون بالا و شیوه‌های پیشگیری و درمان آن اشاره کرده‌اند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان: کنترل فشار خون با تغییر سبک زندگی ممکن است

دکتر شیخ‌زاده در ابتدا با اشاره به اهمیت کنترل فشار خون به خبرنگار سکایی نیوز  اظهار داشت: فشار خون بالا یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌ها است که به‌طور خاموش پیشرفت می‌کند و می‌تواند به مشکلات جدی مانند سکته مغزی سکته قلبی و نارسایی کلیوی منجر شود. متأسفانه بسیاری از افراد از ابتلای خود به این بیماری بی‌خبرند چراکه فشار خون بالا در بسیاری از موارد هیچ علائم مشخصی ندارد.

وی در ادامه افزود: با توجه به سبک زندگی‌های امروزی که شامل مصرف زیاد نمک، عدم تحرک بدنی، استرس‌های فراوان و تغذیه ناسالم است که این بیماری در جامعه روز به روز شایع‌تر می‌شود. به‌ویژه در استان سیستان و بلوچستان که آمار ابتلا به فشار خون بالا بسیار بالا است نیاز به توجه ویژه به این موضوع ضروری است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان همچنین به آمارهای نگران‌کننده اشاره کرد و گفت :طبق نتایج پیمایش ملی، عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در سال ۱۴۰۰ در استان سیستان و بلوچستان ۲۷.۸ درصد از افراد ۱۸ سال به بالا دچار فشار خون بالا بوده‌اند. از این تعداد ۵۳.۹ درصد از بیماری خود اطلاع داشته‌اند و ۴۰.۶ درصد دارو مصرف کرده‌اند اما تنها ۳۱.۹ درصد کنترل مطلوب بیماری را تجربه کرده‌اند.

دکتر شیخ‌زاده ادامه داد برای مقابله با فشار خون بالا تغییرات سبک زندگی نقش بسیار مهمی دارد. افزایش مصرف میوه و سبزیجات کاهش مصرف نمک ورزش منظم و ترک دخانیات از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند به‌طور چشمگیری از بروز یا کنترل فشار خون بالا جلوگیری کنند.

وی همچنین از روز جهانی فشار خون که هر ساله در ۲۷ اردیبهشت ماه برگزار می‌شود سخن گفت و افزود شعار جهانی امسال فشار خون خود را دقیق اندازه‌گیری کنید و با کنترل آن طولانی‌تر زندگی کنید است. هدف از این روز جهانی افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت کنترل فشار خون روش‌های صحیح اندازه‌گیری و اصلاح سبک زندگی است.

معاون بهداشت دانشگاه همچنین از خدمات رایگان خطرسنجی بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی خبر داد و اظهار داشت شهروندان می‌توانند با مراجعه به این مراکز و تشکیل پرونده سلامت الکترونیک نسبت به شناسایی عوامل خطر و دریافت مشاوره اقدام کنند.

دکتر شیخ‌زاده در پایان تأکید کرد این‌که فشار خون بالا تنها مختص افراد مسن نیست و جوانان نیز در معرض خطر آن هستند اهمیت بیشتری به پیشگیری و کنترل این بیماری می‌دهد. ما باید به‌طور جدی به این موضوع توجه کنیم و از خدمات بهداشتی موجود بهره‌برداری کنیم تا خطرات ناشی از فشار خون بالا را کاهش دهیم.

انتهای خبر/